Choď na obsah Choď na menu
 


Štúdia”Watershed” je považovaná za prelomový dokument – stretla sa však s bojom transrodových aktivistov, ktorí si výsledky výskumu nechcú pripustiť. Kvôli obavám o svoju bezpečnosť nemôže autorka využívať ani verejnú dopravu. Správu zhrnul The European Conservative 

Pediatrička Dr. Hillary Cassová je autorkou revízie “Watershed” , ktorá sa zaoberá transrodovými osobami a vplyvom blokátorov puberty na deti. V úvode svojej správy o zaobchádzaní s deťmi, ktoré o sebe tvrdia, že sú transrodové, doktorka zdôraznila, že už “toxicita celej tejto diskusie je mimoriadna”.

Pediatrička v štúdii uviedla dôkazy, že mladí ľudia sú šírením nepravdivých informácií vystavení riziku. Predmetom výskumu bolo zhrnutie výsledkov stovky štúdií, ktoré sa zaoberali problematikou transgenderizmu.

Akoby na potvrdenie pravdivosti tvrdenia, že “toxicita celej tejto diskusie je mimoriadna”, už od zverejnenia dokumentu (pred dvoma týždňami), dostáva Dr. Cassová “odporné” e-maily. Bolo jej odporučené, aby z obáv o svoju vlastnú bezpečnosť nepoužívala verejnú dopravu.

Vyhrážky pre výsledky

Cassovej dlho očakávaná recenzia zistila, že liečba detí, ktoré tvrdia, že si nie sú isté svojím pohlavím, “je oblasť, v ktorej máme pozoruhodne málo dôkazov”.

Tvrdí, že štúdie zveličujú alebo skresľujú svoje výsledky, aby podporili politické názory, na rozdiel od tých medicínskych. Táto štúdia získala značnú podporu v politických kruhoch a podarilo sa jej prinútiť britskú Národnú zdravotnú službu (NHS), aby vyhlásila, že všetku liečbu transrodových osôb, ktorú poskytuje, prehodnotí.

V rozhovore pre The Times však Cassová prezradila, že sa stala aj terčom záplavy nenávisti zo strany aktivistov. Niektorí z nich na ňu reagovali “dosť agresívne”, vrátane množstva mimoriadne odporných e-mailov, ktoré obdržala. Množstvo emailov a oponentských názorov zadržal už jej tím, ktorý tak doktorku pred ich obsahom ochránil. E-maily obsahovali “slová, ktoré by v novinách ani nemohla povedať”.

„Znepokojuje ma, aká detinská môže byť táto debata. Ak s niekým nesúhlasím, tak ma nazvú transfóbkou alebo Terf (trans-vylučujúca radikálna feministka),“ povedala. Dodala, že urážky sa stupňujú vždy, keď recenzia odhalí niečo, čo sa “ľuďom nepáči”.

Okrem kritiky jej práce však emaily obsahovali aj hrozby a vyhrážky, pediatrička sa preto začala obávať o svoju bezpečnosť. Cassová dodala, že “na základe bezpečnostných odporúčaní” musela prestať používať verejnú dopravu.

Momentálne nechodím verejnou dopravou na základe bezpečnostných odporúčaní. Je to nepríjemné,“ povedala doktorka.

 

Nič z toho nie je obzvlášť prekvapujúce

Novinárka Jo Bartoschová v časopise Spiked zdôraznila, že úradníci zdiskreditovanej transrodovej kliniky NHS Gender Identity Development Service sa “zúfalo snažili umlčať každého, kto vyjadril pochybnosti o fungovaní tejto kliniky”. Dodala, že keď sa kládli otázky o bezpečnosti liečby blokátormi puberty a hormónmi, zamestnanci čelili atmosfére, v ktorej sa klinická zvedavosť potláčala”.

Zdá sa, že skúsenosti s prácou vo vnútri “rodových služieb” často odrážali vonkajšie nepriateľské prostredie, ktoré zatienili transaktivisti a ich spojenci. Tí, ktorí neboli z oblasti medikov a lekárov, boli osočovaní ako transfóbni kvôli tomu, že spochybňovali výsledky štúdie o takzvaných trans deťoch,“ napísala Bartoschová a poukázal na často jednostranný charakter oficiálnej “diskusie” pred tým, ako doktorka Cassová uskutočnila svoj výskum.

Dezinformácie

Cassová však vo svojom vyhlásení uviedla, že je omnoho viac rozrušená a frustrovaná z dezinformácií, ktoré sa šíria okolo správy ako z urážok, ktorých sa jej dostáva. Najväčšie obavy jej spôsobuje fakt, že tí, ktorí sa “zámerne” snažia spochybniť jej zistenia, tým ohrozujú deti.

„Kritika ma naozaj frustruje, pretože je to priama dezinformácia. Je to úplne nepresné,“ povedala doktorka na adresu svojich kritikov.

„Začalo sa to deň pred vydaním správy. Jeden influencer zverejnil obrázok zoznamu prác, ktoré do štúdie neboli zahrnuté, pretože nešlo o randomizované kontrolné štúdie. Tento zoznam nemá absolútne nič spoločné ani s našou správou, ani so žiadnou z prác,“ uviedla.

Cassová vysvetlila, že výskumníci posúdili každú jednu prácu. Vychádzali však z výsledkov tých prác, ktoré boli vysoko kvalitné, čo bolo 60 prác zo 103. Uviedla, že na jej záverečnej správe – najväčšom preskúmaní spornej oblasti transrodovej zdravotnej starostlivosti na svete – sa podieľali transrodoví pacienti, ich rodiny, akademici a lekári.

„Ak sa úmyselne snažíte podkopať správu, ktorá sa zaoberala dôkazmi o zdravotnej starostlivosti o deti, potom je to neodpustiteľné. Týmto konaním ohrozujete deti,“ povedala.

Cassovej revízia NHS zistila, že celá oblasť medicíny zameraná na umožnenie zmeny pohlavia detí bola “postavená na vratkých základoch”. Zistila, že neexistujú žiadne dostačujúce dôkazy na podporu celosvetovej klinickej praxe predpisovania hormónov deťom do 18 rokov na pozastavenie puberty alebo kvôli ich prechodu na opačné pohlavie.

„Keď doktorku Cassoú ľudia zbadajú na verejnosti, mali by jej povedať ‘ďakujem’ za vašu prácu,“ reagovala výskumníčka Maya Forstaterová na správy ohľadom doktorkinej bezpečnosti na X.

 

Zdroj: hlavnespravy.sk

 

Prečítajte si tiež :