Choď na obsah Choď na menu
 


La Leche League bola založená v roku 1956 ako podporná skupina pre matky, ktoré sa rozhodli dojčiť svoje deti vo svete, kde to často nebolo podporované, ba dokonca sa od toho aktívne odrádzalo.

Dnes La Leche League U.S. na svojej webovej stránke slovo “matka” ani nespomína vo svojom poslaní, ani takmer nikde na svojej webovej stránke.

Jej signálnou publikáciou je Ženské umenie dojčenia, ktorá bola od svojho pôvodného vydania v roku 1958 sedemkrát aktualizovaná a znovu vydaná. Táto kniha je stále propagovaná na medzinárodnej stránke LLL, ale zo stránky v USA zmizla, s výnimkou niekoľkých zmienok v článkoch.

V roku 2014 internetová stránka LLL USA vyhlásila, že LLL

verí že materstvo prostredníctvom dojčenia prehlbuje pochopenie a prijatie zodpovednosti a odmeny matky za jej osobitnú úlohu v rodine. Keď žena rastie v materstve, rastie aj ako ľudská bytosť a každá ďalšia úloha, ktorú môže počas svojho života plniť, je obohatená o poznatky a ľudskosť, ktoré do nej vnáša na základe svojich materských skúseností.

Dnes, LLL USA

pomáha rodičom, rodinám a komunitám dojčiť, prsiami a ľudským mliekom kŕmiť svoje deti prostredníctvom podpory rodičov. LLL USA povzbudzuje, informuje, vzdeláva, podporuje a propaguje používanie ľudského mlieka a intímny vzťah a rozvoj, ktorý vyplýva z dojčenia dieťaťa tak dlho, ako si to vzájomne prajú.

Čítajte: Organizácia pre dojčenie víta transgender ‘dojčiacich mužov’

Ve svete, kde väčšina “feministiek” sa rozhodlo stúpať po firemnom rebríčku, feministky z La Leche League – a mnohé z nich sa naozaj považovali za feministky – sa snažili posilniť postavenie žien prostredníctvom jedného z najvýznamnejších ženských činov, starostlivosti o deti a rodiny. Robili to tak, že bezplatne poskytovali podporu a poradenstvo pri dojčení každej žene, ktorá o to stála, ale snažili sa tiež predstavovať zastrešujúci ideál rodičovstva.

Tento zahŕňal mnohé: prirodzený pôrod, dojčenie na požiadanie, odstavenie dieťaťa, správnu výživu pre celú rodinu, pobyt doma s malými deťmi a zásady, ktoré sa začali nazývať pripútané rodičovstvo. Nevyžadovali to od matiek, ktoré vyhľadali ich pomoc, a tieto ideály neboli vytesané do kameňa a nepružné, ale tie, ktoré sa usilovali stať sa vedúcimi La Leche League, museli na určitej úrovni súhlasiť s 10 základnými princípmi, ktoré tvorili jadro ideálov organizácie’

Až na webovej stránke LLL International, ktorá – na rozdiel od stránky v USA – sa stále odvoláva na matky a materstvo, je zaujímavá zmena jedného z týchto princípov. Kým vo vydaní Príručky vodcu z roku 1989 bolo jednou z hlavných zásad LLL, že “[b]reastmilk is the superior infant food.” (s. 3), v roku 2010 sa v nej uvádza, že “[b]reastmilk is the superior infant food.” (s. 3).), na medzinárodnej stránke LLL dnes substitutes nasledovné: “Ľudské mlieko je prirodzenou potravou pre bábätká, jedinečne uspokojuje ich meniace sa potreby.” [Zvýraznenie pridané.]

Toto je významné, ba dokonca dezinformačné. Ľudské mlieko ako látka jedinečne nespĺňa meniace sa potreby bábätka&nbsp. Robí to materské mlieko.

Po celé roky, prakticky od svojho vzniku, LLL z rôznych dôvodov bojuje proti rozšírenému tlaku na matky, aby používali náhrady materského mlieka (“umelé mlieko”). Jedným z nich je, že nie je rovnaké ako to pravé, čo sa ukázalo pri mnohých príležitostiach, keď deti ochoreli alebo zomreli kvôli nejakej podstatnej zložke, ktorá, ako sa neskôr zistilo, v “prípravku chýbala.”Náhrady materského mlieka sú darom z nebies, keď sú potrebné, veľkým zlepšením toho, čo bolo inak k dispozícii deťom, ktoré nemali matky alebo mali jednu z mála matiek, ktoré nemohli produkovať dostatočné množstvo mlieka. Ako pri všetkých liekoch však treba zvážiť prínosy a riziká.

Vítaným vstupom do oblasti výživy detí, ktoré nemôžu byť kŕmené od svojich matiek, sú banky materského mlieka. Opäť ide o dar z nebies pre predčasne narodené deti, pre ktoré bola banka pôvodne založená. Dieťa môže dostávať darované materské mlieko; alebo, povedzme, “ľudské mlieko” –, pretože existujú rozdiely.

V roku 2019 bol v časopise Nutrition Reviews potvrdila, v rozpore s tým, čo roky tvrdila aj LLL, že materské mlieko nie je sterilné. V skutočnosti “ľudské mlieko je imunologicky aktívna tekutina”, ktorá obsahuje “komplexný mikrobióm” a “[e]raná mikrobiálna kolonizácia dojčiat je nevyhnutná pre metabolický a imunologický vývoj dojčiat.”

Mliečne banky pasterizujú darované mlieko, aby sa zabránilo nebezpečným infekciám. To znamená, že ľudskému mlieku z mliečnej banky budú s najväčšou pravdepodobnosťou chýbať prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú v mlieku, pretože pochádza z matkinho’prsníka. Je to veľmi pravdepodobné, že je to za daných okolností nevyhnutné pre mlieko, ktoré sa bude spracovávať, skladovať a prepravovať predtým, ako ho dostane dieťa, ale nie je to optimálne.

Až v roku 2022 v úvodníku v časopise Frontiers in Immunology autor uvádza:

Rozpustné a bunkové zložky ľudského materského mlieka sa líšia podľa obdobia dozrievania mlieka a dennej doby. Nutričné a imunologické zloženie sa mení aj v závislosti od stravy a ochorení, ktoré matka prekonala.

Toto platí pre deti dojčené na prsníkoch matiek’. Dostávajú mlieko, ktoré “jedinečne uspokojuje ich meniace sa potreby.” Nemôže to platiť pre dieťa, ktoré dostáva “ľudské mlieko” z mliečnej banky.

Nemožno vyňať ženy – matky – z myšlienky výživy dojčiat. Ich mlieko je štandardom, s ktorým sa porovnávajú všetky ostatné spôsoby výživy dojčiat.

Kŕmenie je tiež viac než len výživa. Poskytuje rastúcim ústam cvičenie, ktoré umelé bradavky nedokážu zopakovať. Poskytuje dieťaťu pohodlie a bezpečie v blízkosti tela, ktoré bolo kedysi jeho domovom. Nie každý má možnosť využiť túto plnohodnotnú skúsenosť, ale stojí za to sa o ňu usilovať a zachovať si ju. Je to zlatý štandard.

Pretlačené so súhlasom Frontline News.

Zdroj: lifenews.sk