Choď na obsah Choď na menu
 


Vysoká škola Saint Mary’s College v Notre Dame v americkom štáte Indiana ustupuje od svojho rozhodnutia umožniť mužom, ktorí sa identifikujú ako transrodové ženy, aby sa zapísali na túto pôvodne čisto ženskú katolícku inštitúciu. Informuje The Daily Signal

V e-maile, ktorý vo štvrtok získal denník The Daily Signal, sa prezidentka Katie Conboyová vyjadrila k protestom, ktoré od tohto rozhodnutia vyvolala ich komunita aj absolventi.

„Veľmi nám to ležalo na srdci a v našich mysliach,“ uviedla v úvode e-mailu. „Ozvalo sa nám mnoho reakcií z mnohých miest a z rôznych uhlov pohľadu. Pozorne sme si každého z vás vypočuli,“ povedala.

„Pôvodné rozhodnutie bolo vnímané ako odraz záväzku našej vysokej školy žiť naše katolícke hodnoty ako milujúca a spravodlivá komunita. Avšak je čoraz jasnejšie, že postoj, ktorý sme zaujali, nezdieľajú všetci členovia našej komunity,“ pokračovala.

„Niektorí sa obávali, že ide o oveľa viac než len o politické rozhodnutie: mali pocit, že ide o oslabenie nášho poslania alebo dokonca ohrozenie našej katolíckej identity,“ uviedla.

„Okrem toho sme zjavne podcenili skutočnú túžbu našej komunity zapojiť sa do procesu formovania politiky takéhoto významu. Ako sa tento posledný mesiac vyvíjal, stratili sme dôveru ľudí a neúmyselne sme vytvorili rozdelenie tam, kde sme dúfali v jednotu. Je nám to veľmi ľúto,“ povedala.

„Vzhľadom na všetky tieto faktory sa správna rada rozhodla, že sa vrátime k našej predchádzajúcej politike pre prijímanie študentov,“ povedala a dodala : „Hoci toto obdobie bolo pre našu komunitu náročné, sme presvedčení, že kolégium by sa malo neustále vyrovnávať so zložitosťou života podľa našich katolíckych hodnôt v neustále meniacom sa svete.“

Členovia komunity Saint Mary’s sa z tejto správy tešili a vyjadrili silné nadšenie, že univerzita ustúpila: „Som veľmi hrdá na ženy zo Saint Mary’s, ktoré boli ochotné postaviť sa proti tejto protiženskej a protikatolíckej politike,“ povedala Claire Bettagová, študentka nižších ročníkov na Saint Mary’s. „Božia pravda vždy zvíťazí.“

„Keď sa toto rozhodnutie o prijatí dostalo na verejnosť, stovky absolventov sa spojili, aby sa postavili za Cirkev a jej učenie,“ povedala Clare Athová, ktorá ukončila štúdium v roku 2018 a pokračovala : „Dúfala som, že k zvratu došlo preto, lebo administrátori si uvedomili, že musíme učiť pravdu s láskou. Môj odhad však je, že k zvratu došlo preto, lebo absolventky sa spojili : stiahli svoje dotácie, informovali diecézu a médiá a povedali, že nedovolíme, aby kolégium Saint Mary’s bolo skorumpované svetskou gender ideológiou!“

Amanda Fischerová, ktorá ukončila štúdium v roku 2020, vyjadrila vďačnosť biskupovi Kevinovi C. Rhoadesovi z Fort Wayne-South Bend za úlohu, ktorú zohral pri tom, že pomohol univerzite Saint Mary’s :„Okrem obrovského množstva negatívnych ohlasov zo strany súčasných študentov, rodičov, absolventov a ďalších študentov Saint Mary’s sa domnievam, že vyhlásenie biskupa Rhoadesa týkajúce sa zmeny politiky prijímania a jeho stretnutie s prezidentkou Conboyovou, ku ktorému údajne došlo 12. decembra (sviatok Panny Márie Guadalupskej), pomohlo rozhodnutiu prezidentky Conboyovej a správnej rady vrátiť sa k predchádzajúcej politike prijímania,” povedala.

„Som poučená zásahom biskupa Rhoadesa, ktorý bol, úprimne povedané, v Saint Mary’s už dávno potrebný,“ dodala.

Podľa organizácie Women’s College Coalition je Saint Mary’s jednou z menej ako 40 aktívnych ženských vysokých škôl v USA. Prijímacia politika kolégia sa riadi Hlavou IV novely zákona o vzdelávaní z roku 1972, ktorá podľa nediskriminačnej politiky umožňuje prijímanie študentov na vysoké školy, ktoré v minulosti slúžili ženám, len pre jedno pohlavie.

Začiatkom tohto roka Conboyová podľa The Observer zostavila prezidentskú pracovnú skupinu pre rodovú identitu a vyjadrovanie, ktorá predloží odporúčania týkajúce sa úvah o ubytovaní a o vzdelávaní komunity v súvislosti s katolíckou identitou aj identitou žien na vysokej škole.

„V žiadnom prípade nie sme prvá katolícka ženská vysoká škola, ktorá prijala politiku s takýmto rozsahom,“ napísala v novembri Conboyová. „Pri príprave znenia aktualizácie tejto politiky som sa spoliehala na usmernenia výkonného tímu a ďalších, aby sme zabezpečili, že naše posolstvo bude nielen v súlade s osvedčenými postupmi pre dnešné študentky, ale že bude zahŕňať aj náš záväzok pôsobiť ako katolícka ženská vysoká škola.“

Podľa The Observer v pôvodnej správe stojí :„Poslaním Saint Mary’s College je posilniť postavenie žien prostredníctvom vzdelávania vo všetkých fázach života,“ uvádza sa v Prijímacej politike.

„Podstatou tohto poslania je podpora rozmanitých, spravodlivých a inkluzívnych skúseností na akademickej pôde. Toto poslanie je neodmysliteľne spojené s víziou a hodnotami našich zakladateľov a sponzorov, sestier Svätého kríža,“ vysvetlila riaditeľka Conboyová.

„Táto dôvera zo strany našej správnej rady podčiarkuje záväzok, že ako zamestnávateľ musí Saint Mary’s pevne stáť na pozícii lídra inkluzívnej komunity a že ako pedagógovia by sme mali naďalej vytvárať prostredie, do ktorého patria všetky ženy a v ktorom sa im darí,“uviedla.

Správu o ustúpení od navrhovanej politiky oslávili aj katolícki predstavitelia, ktorí sledujú inštitúcie hlásiace sa ku katolíckej cirkvi.

„Je to taká vítaná správa v tomto období, keď oslavujeme Krista, Múdrosť, ktorá sa stala pravým mužom, a Máriu, pravú ženu a pravú Matku Božieho Syna,“ dodal Patrick Reilly, prezident a zakladateľ Spoločnosti kardinála Newmana, ktorá oceňuje vysoké školy, ktoré sú odhodlané poskytovať dôkladne veriace katolícke vzdelávanie. „Toto je pravda, ktorá je základom katolíckeho vzdelávania, a nie ‘zložitosť života našich katolíckych hodnôt v meniacom sa svete,“dodal.

Rhoades, ktorý dohliada na katolícke cirkvi a inštitúcie v diecéze Fort Wayne-South Bend, dôrazne vyzval katolícku vysokú školu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie.

„Je sklamaním, že som ako biskup diecézy, v ktorej sa nachádza Vysoká škola Saint Mary’s , nebol zahrnutý do diskusie o dôležitej katolíckej náuke,“ uviedol vo vyhlásení z 27. novembra a varoval: „Saint Mary’s’ sa touto novou prijímacou politikou odkláňa od základného katolíckeho učenia o prirodzenosti ženy, a tým ohrozuje svoju identitu katolíckej ženskej vysokej školy.“

„Nazývať sa ‘ženskou vysokou školou’ a prijímať študentov mužského pohlavia, ktorí ‘dôsledne žijú a identifikujú sa ako ženy’, naznačuje, že vysoká škola potvrdzuje ideológiu pohlavia, ktorá oddeľuje pohlavie od rodu a tvrdí, že sexuálna identita je založená na subjektívnej skúsenosti jednotlivca,“ pokračoval.

„Táto ideológia je v rozpore s katolíckym učením,“ dodal. „Pápež František vo svojej apoštolskej exhortácii Amoris Laetitia napísal: “Je potrebné zdôrazniť, že biologické pohlavie a sociokultúrnu úlohu pohlavia (gender) možno rozlišovať, ale nie oddeľovať”. Jedna vec je mať pochopenie pre ľudské slabosti a zložitosť života a druhá vec je prijímať ideológie, ktoré sa snažia oddeliť to, čo sú neoddeliteľné aspekty reality. Nespadnime do hriechu, keď sa pokúšame nahradiť Stvoriteľa. Sme stvorenia a nie všemocní. Stvorenie nás predchádza a musíme ho prijať ako dar.“

„Je to veľmi rozumný zvrat a vítané potvrdenie potreby chrániť účel a integritu katolíckej vysokej školy pre ženy,“ povedal Brian Burch, prezident organizácie Catholic Vote a dodal : „Na ochrane žien pred mužmi, ktorí sa snažia redefinovať biologickú realitu, nie je nič nespravodlivé ani diskriminačné.“

„Byť katolíkom znamená uznať pravdu o nás samých vrátane jedinečných a vzájomne sa dopĺňajúcich úloh mužov a žien,“ povedal Brunch a dodal : „Tým, ktorí sa snažia tieto pravdy zahmlievať, treba vzdorovať. Saint Mary’s College si zaslúži pochvalu za návrat k zdravému rozumu.“

Zdroj: hlavnespravy.sk