Choď na obsah Choď na menu
 


Ladislav Sakajtov má 10 detí, štyri mu britské úrady odobrali.
 
Šokujúce rozhodnutie súdu! Rodine Sakajtovcov, ktorá už päť rokov žije vo Veľkej Británii, odobrali tamojšie úrady štyri deti.

Dvoch najmladších chlapcov – Juraja (4) a Samuela (2) umiestnili do výchovy k homosexuálnemu páru dvoch mužov. Pre Veľkú Britániu nejde o nič výnimočné, nakoľko tamojšie právne predpisy takúto adopciu pripúšťajú. Rómska rodina chlapcov je však zdesená, pretože sú katolíci a pravidelne chodia do kostola.

Ladislav Sakajtov sa spolu so svojou rodinou presťahoval do Veľkej Británie v roku 2009. Žijú v Kente, on pracuje ako maliar a vypomáha na stavbách. „Napríklad aj pri búracích prácach,“ hovorí. Spolu s manželkou Ivetou má 10 detí. Bez problémov však komunikuje, ovláda prácu s počítačom a internetom, má neukončené vysokoškolské vzdelanie a najmä – svoje deti nadovšetko miluje. „S rodinou sme katolíci, do kostola chodíme pravidelne,“ vysvetľuje.

O to šokujúcejšie pre neho bolo, keď mu britské úrady odobrali deti a umiestnili ich do náhradnej rodiny. Podľa neho k mužskému homosexuálnemu páru. „Manželka sa z toho psychicky zrútila,“ opisuje reakciu rodiny. Sťažovali sa britským sociálnym úradom, ktoré ich však označili za bigotných. So svojimi najmladšími synmi sa rodina stretávať nemôže. „Raz som chcel Juraja a Samuela pobozkať a strávil som vo väzení 72 hodín,“ opisuje bolesť z odlúčenia otec Ladislav.

Podľa britských úradov mali starší súrodenci oboch detí nepravidelnú školskú dochádzku, občas chodili zanedbané a otec sa mal priznať, že pri výchove ich občas udrel. Prípadom sa už zaoberajú aj slovenské orgány. Okrem Veľkej Británie si homosexuálne páry alebo jednotlivci môžu adoptovať deti aj v Belgicku, Dánsku, Holandsku, vo Fínsku, na Islande, v Nemecku, Nórsku, Španielsku a vo Švédsku.

Rodina mala problémy aj v minulosti

Problémy s britskou sociálkou mala v rodine už aj dcéra Ladislava Sakajtová (21). Keď jej hrozilo odobratie dvoch detí Adamka (2,5) a Kristiánka (4), ušla s nimi v januári minulého roka na Slovensko. „Každý deň k nám chodili na kontroly. Sociálka sa mi vyhrážala, že mi odoberie deti. Úrady mi zobrali štyroch súrodencov a vedela som, že by vzali aj moje deti. Mali sme mať súd, ale bála som sa, tak sme ušli,“ opísala situáciu vystrašená Ladislava, ktorá sa z Británie radšej vrátila k rodine do Michaloviec. Britské úrady im vyčítali najmä stiesnené bytové podmienky.

Zdroj: lifenews.sk