Choď na obsah Choď na menu
 


Súčasťou otváracieho ceremoniálu na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní bolo aj vystúpenie prvej fínskej transgender krasokorčuliarky Minny-Marie Antikainenovej. Jej šou sa skončila smiešnym pádom a jej chvíľka slávy sa tak stala tragikomickou. Fanúšikovia na celom svete to označili za hanbu a výsmech, ktoré nemajú v športe miesto.

 

Organizátori Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní vo fínskom Espoo si za hlavný cieľ stanovili rovnosť a rozmanitosť ľudí. Ale aj napriek tomu sa v ňom nenašlo miesto pre ruských športovcov, ktorí podľa všetkého nespadali do žiadnej z kategórií. Prvýkrát sa však objavila transrodová krasokorčuliarka, ktorej vystúpenie na otváracom ceremoniáli bolo bolestivé sledovať.

Výsledkom bola nočná mora. Krasokorčuliar sa na ľade pohyboval s veľkými ťažkosťami a po páde sa nedokázal sám postaviť. Niektoré fínske médiá sa to snažili opísať ako triumf rozmanitosti v športe, ale ľudí neoklamete. Fanúšikovia vo Fínsku a na celom svete vyjadrili svoje názory na sociálnych sieťach.

„To je vtip. Je to patetické a smiešne. Ale je veľmi znepokojujúce pre budúcnosť, že takáto zverina sa stane normou na úkor skutočných žien,“ bol jeden z komentárov. Ďalší v komentári uviedol: „Je to absolútne urážka všetkých žien na svete,“ alebo „Myslela som si, že ide o paródiu na gymnastiku z roku 1988, ale tu je skutočná „krasokorčuliarka“. Realita presahuje fikciu.“

To je len tá najmenšia a najneškodnejšia časť toho, čo fanúšikovia píšu na sociálnych sieťach. Dokonca aj Fíni si dobre uvedomujú, že takéto reči diskreditujú ich krajinu a jednoznačne neprospievajú boju za rozmanitosť. Organizátori majstrovstiev Európy tento svet rozosmievajú a zároveň pohoreli v snahe ukázať lojalitu tým, že nasledujú svetové trendy.

Výkonná riaditeľka Fínskej krasokorčuliarskej asociácie a generálna tajomníčka šampionátu Outi Wuorenheimová uviedla, že zaradenie športovkyne bolo motivované snahou o rozmanitosť.

Zdroj: hlavnespravy.sk

 
 

„Krasokorčuľovanie je veľmi konzervatívny šport s rôznymi prísnymi pravidlami. Na medzinárodných súťažiach nie sú povolené korčuliarske páry rovnakého pohlavia a neexistuje kategória pre nebinárnych korčuliarov. Dúfam, že každá krajina začne pracovať na rovnosti a rozmanitosti v tejto oblasti,“ skonštatovala Wuorenheimová.