Choď na obsah Choď na menu
 


Európska komisia ako riadiaci orgán Európskej únie poslala Poľsku tvrdý odkaz. Regiónom, kde je vraj pestovaná homofóbia, hrozí, že im budú zastavené eurofondy. Odôvodňujú to tým, že v niektorých poľských regiónoch sa politici k LGBTI ľuďom nesprávajú tak, ako by mali a homosexuáli sú tam údajne diskriminovaní.

 

Európska únia už nie je to, čo bývala na začiatku. Pôvodne ekonomický spolok sa zmenil na byrokratický a ideologický moloch, kde sa presadzuje liberálna ideológia a vnucuje sa aj krajinám, ktoré majú úplne odlišné hodnoty.

Dobrým príkladom je Poľsko, ktoré odmieta liberálne videnie sveta, no vedenie Erópskej únie – Európska komisia sa ho snaží pretvoriť podľa svojich liberálnych predstáv.

Oficiálny list Európskej komisie podpísali vysokopostavení úradníci generálny riaditeľ oddelenia Európskej komisie pre regionálnu politiku Marc Lemaître (REGIO) a generálny riaditeľ Joost Korte z oddelenia pre zamestnanosť, sociálne veci a inklúziu (EMPL). Informuje portál Euractiv.

List adresovali niekoľkým predsedom poľských vojvodstiev, respektíve krajov. Konkrétne Jaroslavovi Stawiarskemu (Lubelské vojvodstvo), Grzegorzovi Schreiberovi (Lodžské vojvodstvo), Witoldovi Kozlowskému (Malopoľské vojvodstvo), Wladislawovi Ortylovi (Podkarpatské vojvodstvo) a Andrzejovi Betkowskému (Svätokrížske vojvodstvo).

V Poľsku totiž majú iný systém prerozdeľovania eurofondov než napríklad na Slovensku a najviac eurofondov ide práve cez tieto poľské vojvodstvá.

Komisia upozorňuje Poliakov, že nedodržiavajú povinnosti podľa európskeho práva, ktoré sú základnou podmienkou pre čerpanie európskych fondov.

Európskej komisii sa nepáčia „homofóbne tendecie“ v týchto poľských vojvodstvách. Ako príklad uvádza, že niektoré samosprávy oficiálne vyhlasujú tzv. zóny bez LGBTI ľudí a LGBTI hnutie označujú za nebezpečnú ideológiu. V liste sa tiež píše o ich diskriminácii.

Komisia hovorí, že čerpanie Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) podľa príslušnej legislatívy (nariadenie o spoločných ustanoveniach platných pre kohéznu politiku) vyžaduje, aby aktivity financované európskymi fondami boli v súlade so základnými hodnotami, na ktorých stojí EÚ (článok 2 Lisabonskej zmluvy).

Komisia žiada, aby vojvodstvá pomenovali, akým spôsobom zabezpečia, aby sa princíp nediskriminácie dodržiaval.

Nie je to prvýkrát, čo vedenie Európskej únie sa takto vyhráža členským krajinám, ak nebudú dodržiavať liberálnu ideológiu. Práve Poľsku a Maďarsku v roku 2017 pohrozil Brusel sankciami po tom, čo odmietli prijať na svoje územie migrantov.

„Vyzývam Poľsko a Maďarsko, ktoré ešte nerelokovali ani jedinú osobu, aby tak okamžite začali“, povedal komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopoulous. „Ak sa do nasledujúcej správy komisie, ktorú vydáme v júni, nič nezmení, komisia nebude váhať použiť svoje sily, aby spustila konanie voči porušovaniu zmlúv!“, povedal.

Aj keď Bruselskí aparátčikovia zatiaľ len hrozia, nie je vylúčené, že v budúcnosti skutočne uvalia nejaké sankcie alebo zrušia eurofondy krajine, ktorá nebude poslúchať. Je preto načase sa zapodievať otázkou, či by pre krajiny strednej a východnej Európy nebolo lepšie z ideologického molochu menom Európska únia vystúpiť a radšej budovať silnejšiu ekonomickú spoluprácu vrámci týchto krajín, ktoré odmietajú liberálnu dekadentnú ideológiu.

Samuel Gdovin

Zdroj: hlavnespravy.sk