Choď na obsah Choď na menu
 


Prezident Duda, ktorý je z pravicovo populistickej strany Právo a spravodlivosť (Pis), sa uchádza o znovuzvolenie v poľských národných voľbách, ktoré sa budú konať 28. júna.

Strana Právo a spravodlivosť sa rázne postavila proti hnutiu LGBT a urobila tým jeden zo základných kameňov svojej platformy a stalo sa to tiež kľúčovou témou volieb. Viac ako 80 regiónov v Poľsku sa s požehnaním PiS vyhlásilo od minulého roka za „bez LGBT ideológie“.

PiS nazýva LGBT ideológiu zahraničným dovozom, ktorý nemá v Poľsku žiadne miesto a ktorý ohrozuje tradičnú sociálnu štruktúru krajiny.

„LGBT nie je o ľuďoch, je to ideológia,“ uviedol prezident Duda (48), podľa správy denníka Euronews. Ďalej hovoril, že generácia jeho rodičov sa nepokúšala poraziť komunizmus preto, aby sa teraz podrobila ideológii, ktorá „je pre človeka ešte deštruktívnejšia“.

Duda pokračoval tým, že vysvetlil, že komunisti si udržali svoju moc tým, že naočkovali mladých ľudí svojou ideológiou. „Dnes sa tiež pokúša tlačiť túto ideológiu nám a našim deťom, ale inak,“ povedal. „Je to neo-boľševizmus.“

Práve minulý týždeň podpísal prezident vyhlásenie zamerané na ochranu detí pred ideológiou LGBT, ktoré zakazuje propagáciu ideológie LGBT vo verejných inštitúciách.

Dudové slová potvrdil rad konzervatívnych politikov. „Poľsko bez LGBT je najkrajšie,“ napísal na Twitteri vodca PiS Joachim Brudzinski. Ďalší politik bol donútený ukončiť televízny rozhovor, keď vyhlásil, že „LGBT nie sú ľudia, je to ideológia“.

Zdroj: magazin1.sk