Choď na obsah Choď na menu
 


Transrodová plavkyňa Lia Thomasová hľadá právne možnosti, ako zvrátiť nariadenia o mužských plavcoch súťažiacich so ženami. Plánuje sa zúčastniť olympijských hier

The Guardian informuje, že americká plavkyňa Lia Thomasová sa dostala do svetového povedomia tým, že sa stala prvou transrodovou športovkyňou, ktorá získala univerzitný titul v NCAA. Teraz podniká právne kroky v snahe opäť súťažiť v elitnom ženskom športe – a to vrátane olympijských hier.

Podľa správy denníka The Telegraph, interpretovaných redakciou The Daily Wire, transidentifikovaná plavkyňa Lia Thomasová, ktorá je biologicky muž,a ktorá súťažila v ženskom plaveckom tíme UPenn, podala právnu žalobu na organizáciu World Aquatics. Jej cieľom je zvrátiť predpisy týkajúce sa mužov súťažiacich v ženskom plávaní. Chce sa tak dostať na olympijské hry.

Pravidlá znemožňujú účasť na pretekoch každému, kto prešiel mužskou pubertou

Svetová organizácia plaveckých športov World Aquatics, ktorú uznáva Medzinárodný olympijský výbor, zaviedla nové pravidlá týkajúce sa plavcov s transidentifikáciou. A to len krátko po tom, ako Thomasová vyhrala šampionát 1. kategórie NCAA v disciplíne 500 yardov voľný spôsob. Od kedy boli v roku 2022 tieto pravidlá zavedené, Thomasová nesúťažila.

Thomasová si najala kanadskú právnickú firmu Tyr a požiadala Športový arbitrážny súd (CAS) vo Švajčiarsku, aby zvrátil nedávne zmeny pravidiel World Aquatics. „Pravidlá zakazujú transidentifikovaným mužom súťažiť v ženskom plávaní, ak prešli „akoukoľvek časťou mužskej puberty“,“uviedol The Telegraph.

Dovtedy mohli transrodové ženy súťažiť, ak si znížili hladinu testosterónu.

Vo vedeckom politickom dokumente, ktorý bol podkladom pre jej rozhodnutie, organizácia World Aquatics uviedla : „Plavci, ako Thomasová, si zachovali významné fyzické výhody – vo vytrvalosti, sile, rýchlosti, tempe a veľkosti pľúc – po absolvovaní mužskej puberty, a to aj po znížení hladiny testosterónu pomocou liekov.“

Mierne pokročilý plavec

Thomasová, ktorá bol pred transformáciou mierne pokročilým plavcom v mužskej kategórii. Keďže však 25-ročná športovkyňa nie je v súčasnosti registrovaná v americkom plávaní, je veľmi nepravdepodobné, že sa prípad bude prejednávať pred olympijskými hrami v Paríži.

Tento krok je najnovším zvratom v nejednotnej diskusii . Rozpor nastal medzi tými, ktorí tvrdia, že spravodlivosť a bezpečnosť v ženskom športe je prvoradá. Ostatní tvrdia, že začlenenie transrodových športovcov by malo byť prioritou.

Thomasová vždy popierala, že sa zmenila, aby sa presadila. „Myslím si, že najväčším nedorozumením je dôvod, prečo som sa zmenila,“ povedala Thomasová v roku 2022. „Ľudia povedia: ‚Aha, ona sa len zmenila, aby mala výhodu, aby mohla vyhrať‘. Prešla som premenou, aby som bola šťastná, aby som bola verná sama sebe,“ uviedla.

„Trans ženy sú v spoločnosti obzvlášť zraniteľné. Trpia vyššou mierou násilia, zneužívania a obťažovania ako cis ženy,“ povedal Thomasovej právnik Carlos Sayao. „Lia má teraz zatvorené dvere, pokiaľ ide o jej budúcu možnosť vykonávať svoj šport a súťažiť na najvyššej úrovni,“ dodal.

„Thomasová podáva žalobu za seba a ostatné trans ženy, aby sa zabezpečilo, že všetky pravidlá pre účasť trans žien v športe budú spravodlivé, primerané a založené na ľudských právach a vede,“ dodal právnik.

Svetová organizácia World Aquatics neskôr uviedla, že pridá „otvorenú kategóriu“, ktorá umožní transidentifikovaným plavcom, ako je Thomasová, naďalej súťažiť.

Iba mesiac predtým, ako World Aquatics zaviedla nové pravidlá týkajúce sa plavcov s transidentifikáciou, Thomasová povedala v relácii Good Morning America, že dúfa, že sa pokúsi dostať do olympijského tímu USA.

„Už veľmi dlho je mojím cieľom plávať na olympijských hrách. Veľmi rada by som to dotiahla do konca,“ povedala.

Športovkyne sa cítia ponížené

Niekoľko týždňov pred tým, ako Thomasová získala plavecký titul v 1. kategórii, USA Swimming prijalo nové pravidlá týkajúce sa transidentifikácie mužov súťažiacich v ženskom plávaní. Tie podľa kritikov nezachádzajú dostatočne ďaleko. Predpisy, ktoré USA Swimming prijalo, len zaviedli pravidelné monitorovanie hladiny testosterónu. A to namiesto toho, aby zaviedli akýkoľvek priamy zákaz pre mužov plávať proti ženám.

Thomasovej prvenstvo v NCAA vyvolalo celonárodnú reakciu proti mužom súťažiacim v ženských športoch. Niektoré Thomasovej bývalé spoluhráčky a súperky hovorili o ponížení, ktoré im spôsobilo zdieľanie šatne a bazéna s biologickým mužom.

Ženy ako Paula Scanlanová, jedna z bývalých spoluhráčok Thomasovej, a Riley Gainesová, plavecká šampiónka SEC, ktorá vo finále NCAA remizovala s Thomasovou, aktívne vystupujú na podporu zachovania ženských športov len pre ženy a dievčatá.

Thomasová pôvodne podal žalobu na tribunál v septembri minulého roka. „World Aquatics požiadal o jej zamietnutie, pretože Thomasová sa nepodriadila súdnej právomoci USA Swimming,“ uvádza The Telegraph. Thomasovej prípad pred CAS sa pravdepodobne nebude prejednávať skôr, ako USA Swimming v júni usporiada skúšky na olympijské hry 2024.

Výkonný riaditeľ Svetovej vodnej asociácie World Aquatics Brent Nowicki vo štvrtkovom vyhlásení obhajoval svoju politiku rodovej inklúzie. „ Politika bola dôsledne vypracovaná na základe rád popredných lekárskych a právnych expertov a po dôkladných konzultáciách so športovcami,“ uviedol.

„Organizácia World Aquatics ostáva aj naďalej presvedčená, že jej politika rodovej inklúzie predstavuje spravodlivý prístup. Organizácia je naďalej absolútne odhodlaná chrániť ženský šport,“ dodal.

Thomasová sa zatiaľ nevyjadrila, ale čokoľvek sa stane ďalej, budú pozorne sledovať ostatné riadiace orgány. V posledných rokoch boli rugby, atletika a cyklistika medzi športmi, ktoré sprísnili svoje pravidlá, a víťazstvo Thomasovej by ich vystavilo právnym námietkam.

Zdroj: hlavnespravy.sk