Choď na obsah Choď na menu
 


Cudzinci boli vlani odsúdení za väčšinu všetkých závažných trestných činov vo Švajčiarsku napriek tomu, že tvoria len 26 % obyvateľstva.

Cudzinci boli odsúdení za takmer polovicu všetkých znásilnení a vrážd zaznamenaných vo Švajčiarsku v minulom roku, keďže údaje federálnej vlády odhaľujú drasticky vysoké zastúpenie migrantov z prevažne moslimských krajín v štatistikách kriminality v krajine.

Podľa údajov, ktoré minulý mesiac zverejnil Federálny štatistický úrad, bolo minulý rok vo Švajčiarsku odsúdených za trestné činy celkovo 93 693 osôb. Týkalo sa to celkovo 103 156 trestných činov – pričom niektorí ľudia boli odsúdení za viacero trestných činov – čo predstavuje nárast o 3 % oproti predchádzajúcemu roku.

Z celkového počtu odsúdených bolo len 39 798 švajčiarskych občanov, čo znamená, že 57,5 percenta všetkých vyriešených trestných činov spáchali cudzinci.

Údaje analyzoval Marc Vanguard, francúzsky hovoriaci štatistik, ktorý sa venuje najmä prisťahovalectvu a bezpečnosti.

Z jeho rozpisu vyplynulo, že cudzí štátni príslušníci boli v roku 2022 odsúdení za 47 percent všetkých vyriešených znásilnení a 44 percent vrážd v krajine. Okrem toho 45 percent útokov a 41 percent krádeží s priťažujúcimi okolnosťami so známym podozrivým spáchali cudzinci.

Tieto údaje poukazujú na neprimerane vysoký počet migrantov páchajúcich trestnú činnosť v krajine, keďže počet obyvateľov Švajčiarska narodených v zahraničí sa odhaduje na približne 26 %.

Pri geografickej kategorizácii sa ukázalo, že migranti z prevažne moslimských krajín boli častejšie odsúdení za tieto závažné trestné činy. Migranti z Maghrebu, teda migranti pochádzajúci zo severoafrických arabských krajín Tuniska, Maroka a Alžírska, mali sedemkrát vyššiu pravdepodobnosť spáchania týchto trestných činov ako švajčiarski občania.

Migranti zo subsaharskej Afriky mali päťkrát vyššiu pravdepodobnosť, štátni príslušníci Afganistanu a Pakistanu mali trikrát vyššiu pravdepodobnosť a štátni príslušníci Rumunska a Bulharska mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú odsúdení za závažné trestné činy.

V porovnaní s cudzincami zo zvyšku Európskej únie alebo z Ruska a Ukrajiny nebol rozdiel v pravdepodobnosti spáchania týchto trestných činov švajčiarskymi štátnymi príslušníkmi, zatiaľ čo u čínskych štátnych príslušníkov bola pravdepodobnosť spáchania týchto trestných činov nižšia ako u švajčiarskych občanov.

Podľa analýzy agentúry Vanguard mali africkí migranti tiež trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú odsúdení za drogové trestné činy, a dvaapolkrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú odsúdení za dopravné trestné činy, ako Švajčiari.

Švajčiarsko má jedny z najpresnejších údajov o kriminalite v Európe. Vanguard vysvetlil, ako sa miera odsúdenia vypočítava “delením presného počtu odsúdení na presný počet obyvateľov”, pričom sa berú do úvahy len obyvatelia Švajčiarska, ktorí majú “obnoviteľné povolenie na dlhodobý pobyt”.

To znamená dve veci: Údaje sú tak transparentné, ako je to len možné, ale sú spojené s výhradou, že z nich sú vylúčení nelegálni migranti, ktorí žijú v krajine nelegálne, čo nevyhnutne do určitej miery skresľuje údaje o podiele trestných činov spáchaných cudzincami.

Francúzsky štatistik odhalil, že tie isté národnosti, ktoré sú nadmerne zastúpené vo švajčiarskych údajoch o trestnej činnosti, sú na prvých miestach aj v iných európskych krajinách, pričom ako príklad uviedol Nemecko, Taliansko, Rakúsko a Dánsko.

“Porovnanie s nemeckými údajmi ukazuje znepokojujúcu podobnosť,” poznamenal.

“Súvislosť medzi prisťahovalectvom a neistotou je nepopierateľná. Je načase tieto údaje veľmi široko rozšíriť a prispieť tak ku kolektívnemu povedomiu,” dodal.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: hlavnespravy.sk