Choď na obsah Choď na menu
 


Vo veľkých rakúskych mestách sa demografické podmienky menia na úkor pôvodnej populácie. Konkrétne to znamená, že zatiaľ čo počet cudzincov a ľudí z migračného prostredia stúpa, pôvodným Rakúšanom čoraz viac hrozí, že sa vo svojej vlastnej krajine stanú menšinou.

 

 

Ako ďaleko tento vývoj pokročil, vidno čoraz viac. Dobrým znakom týchto prevratov v populácii je otázka, koľko detí v materských školách má ako materinský jazyk nemčinu. Napríklad v meste Linec sa už väčšinová situácia obrátila, iba 35,9 percenta najmladších hovorí doma po nemecky – teda minimálne 64,1 percenta má migračné pozadie.

Pre viceprimátora mesta Markusa Heina zo strany FPÖ je to „dôsledok neúspešnej imigračnej politiky“. To spôsobí podľa politika mestu v budúcnosti „veľké problémy“ a je nevyhnutné okamžite prijať protiopatrenia. Pretože „bez zákazu prisťahovalectva je rakúska solidárna komunita v ohrození.“ Tieto následky „takmer neobmedzeného prisťahovalectva“ sa neobmedzujú iba na „obrovské problémy vo vzdelávacích inštitúciách mesta“, pretože „účinky masového prisťahovalectva sú zreteľne badateľné“ vo zvyšku spoločnosti.

Pri tak vysokej úrovni migrácie integrácia už jednoducho nefunguje, a to bez ohľadu na to, koľko miliónov z peňazí daňových poplatníkov bolo investovaných. Výsledkom je situácia, ktorá nie je „spravodlivá ani pre jej vlastné obyvateľstvo, ani pre prisťahovalcov“.

Rast populácie v meste je spôsobený hlavne prisťahovalectvom. Dotované mestské byty sa dnes už nestavajú ani pre ich vlastných obyvateľov, ale pre prisťahovalcov. Mnohým štvrtiam už dávno hrozí strata identity: „Mnohé mestské časti nebudú z dlhodobého hľadiska schopné vydržať. To ich až príliš mení. Ak to bude takto pokračovať, typický obyvateľ Linca už čoskoro nebude existovať, “ vyslovil znepokojený Hein.

Treba len dodať, že na rozdiel od súčasnosti vznikali prvé novodobé enklávy migrantov v západnej Európe nie z utečencov, ale s legálne a dobrovoľne v húfoch privezených takzvaných „gastarbeiterov“ z Turecka, a z ich lacnej pracovnej sily aj vtedajšie Rakúsko ekonomicky enormne prosperovalo. Teraz jeho pôvodný obyvatelia plačú nad rozliatym mlieko.

Staré príslovie hovorí, že múdry človek sa učí na chybách druhých, priemerne inteligentný na chybách vlastných a hlupák sa nepoučí nikdy. Je teraz len na nás, ako sa s týchto chýb našich susedov poučíme my.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk