Choď na obsah Choď na menu
 


Sadiq Khan, starosta Londýna (Zdroj: SITA)

Sadiq Khan, starosta Londýna, sa krátko po piatkovom teroristickom útoku vyjadril, že jedna zo síl krajiny je jej rozmanitosť. Niektorí ľudia ju však podľa neho neznášajú. Taktiež vyzdvihol hrdinstvo ľudí, ktorí sa snažili zneškodniť útočníka Usmana Khana. Jeho slová si opäť, podobne ako v minulosti, našli kritikov.

V piatok 29. novembra sa odohral v Londýne teroristický útok, keď páchateľ zabil dvoch ľudí a troch zranil na Londýnskom moste. Polícia útočníka následne zastrelila.

Usman Khan bol už v minulosti odsúdený za terorizmus a odpykával si trest 16 rokov väzenia. Po ôsmych rokoch bol podmienečne prepustený, aj keď bol nútený nosiť elektrický náramok na nohe.

Veľké mestá

Starosta Londýna Sadiq Khan sa krátko po útoku vyjadril, že „jedna z našich síl je rozmanitosť“. Dodal však, že existujú ľudia, ktorí túto rozmanitosť neznášajú a snažia sa krajinu rozdeliť. Nie je však známe, že by motív útočníka a radikálneho islamistu bola nenávisť voči rozmanitej Británii.

„Pozrite, ja viem, rozprával som sa s kolegami z celého sveta, starostovia ostatných veľkých miest, všetci sme cieľom pre teroristov,“ dodal Khan.

Londýnsky starosta si už v minulosti vyslúžil kritiku, keď vyhlásil, že teroristické útoky sú súčasťou života vo veľkom a globálnom meste. Aj jeho posledné komentáre neostali bez odozvy.

Kritici poukazovali na to, že napríklad v homogénnych ázijských metropolách, ako sú Tokio, Osaka či Seul, dochádza k teroristickým útokom len veľmi vzácne.

Boj s veľrybím klom či hasiacim prístrojom

Khan následne vyzdvihol činy okolostojacich ľudí, ktorí sa pred príchodom polície pustili do boja s teroristom. Niektorí len holými rukami alebo „ozbrojení“ hasičským prístrojom a klom narvala.

„Správu, ktorú chcem poslať… sme odhodlaní, stojíme spolu proti terorizmu, a nedovolíme nikomu, aby nás rozdelil,“ zdôraznil Londýnsky starosta.

— JOR

Zdroj: denniks.sk