Choď na obsah Choď na menu
 


Najvyšší súd vydal rozhodnutie potvrdzujúce pro-life nariadenie prezidenta Donalda Trumpa, vďaka ktorému Malé sestry chudobných (Little Sisters of the Poor) nebudú musieť financovať lieky vyvolávajúce potrat v rámci ich plánu zdravotného poistenia. Obhajcovia potratov strávili roky snahami prinútiť katolícke mníšky, aby financovali deštrukciu nenarodených detí pri potratoch. 

Sudcovia hlasovali pomerom 7 ku 2 v prospech potvrdenia pro-life nariadenia. Za potvrdenie hlasoval predseda najvyššieho súdu John Roberts, ku ktorému sa pridali štyria konzervatívni sudcovia a liberáli Stephen Breyer a Elena Kagan. Sudcovia Ruth Bader Ginsburg a Sonia Sotomayor, obhajcovia potratov, boli proti. 

Sudca Clarence Thomas sa pred súdom písomne vyjadril: "Už viac než 150 rokov sa Malé sestry venujú vernej službe a prinášajú obete, pričom sú motivované náboženským volaním vzdať sa všetkého kvôli svojmu bratovi ... Ale za posledných sedem rokov - podobne ako mnoho iných náboženských namietateľov, ktorí sa podieľali na súdnych konaniach a normotvorbe vedúcej k dnešnému rozhodnutiu - museli bojovať za možnosť pokračovať vo svojej ušľachtilej práci bez toho, aby porušili svoje úprimné náboženské presvedčenie."

Súdny dvor rozhodol, že federálna vláda konala správne, keď chránila toto presvedčenie. 

"Veľmi sa radujeme, že Najvyšší súd opätovne uchránil naše práva slúžiť starším ľuďom bez toho, aby sme porušili našu vieru," uviedla matka Loraine Marie Maguire z Malých sestier. "Naším životným poslaním a veľkou radosťou je služba chudobným starším ľuďom a sme také vďačne, že antikoncepčný príkaz už nebude odvádzať našu pozornosť od nášho povolania."

Sudca Samuel Alito súbežne uviedol, že vláda sa musí viacej snažiť pri umožňovaní námietok náboženských skupín v prípade potratového príkazu spadajúceho pod zákon Obamacare. Toto nariadenie vyžaduje od Malých sestier a ďalších kresťanských skupín a firiem, aby vo svojich plánoch zdravotného poistenia zabezpečovali lieky vyvolávajúce potrat. 

Mark Rienzi, prezident nadácie Becket, ktorý zastupoval Malé sestry na súde, sa pre redakciu LifeNews.com vyjadril, že je z rozhodnutia nadšený: 

"Amerika si zaslúži viac než smiešnu vládu obťažujúcu mníšky. Súd urobil správne, keď ochránil Malé sestry pred zbytočným príkazom, ktorý by vypitval ich duchovnú službu," uviedol. "Vlády nepotrebujú mníšky na distribúciu antikoncepcie. Potrebujú však náboženské skupiny, aby sa postarali o starších ľudí, uzdravovali chorých a nakŕmili chudobných. Všetky tieto vlády majú pred sebou skutočnú prácu, ktorú by mali robiť, a nie rozdeľovať ľudí starými a zbytočnými kultúrnymi vojnami."

Vedúce pro-life skupiny označili rozhodnutie Najvyššieho súdu za veľké pro-life víťazstvo.

"Dnešok je veľkým víťazstvom pre prezidenta Trumpa, ktorý odvážne bojuje za ochranu Malých sestier chudobných pred potratovým príkazom Obamu a Bidena," uviedla Marjorie Dannenfelser, riaditeľka organizácie SBA List, vo svojom komentári pre LifeNews.com

Marjorie dodala: "Veríme, že dnešné víťazstvo na Najvyššom súde konečne umožní Malým sestrám vykonávať svoje poslanie milovať a slúžiť chudobným starým ľuďom bez toho, aby museli porušovať svoje svedomie. Sestry spolu s ďalšími náboženskými a morálnymi namietateľmi, ktorí odmietajú potraty z dôvodu svedomia, by nikdy nemali byť nútené ísť proti svojmu svedomiu a poskytovať lieky vyvolávajúce potrat vo svojich plánoch zdravotnej starostlivosti. Chválime prezidenta Trumpa za to, že sa dôrazne postavil za Malé sestry chudobných - jeho skutky ostro kontrastujú s tými Joea Bidena, ktorý pomohol spustiť tento útok ako Obamov viceprezident pred takmer desiatimi rokmi."

"Jedným z našich najzákladnejších práv je právo na slobodu vierovyznania a že táto viera nie je pošliapaná zásahmi vlády," dodala Carol Tobias, prezidentka organizácie Národné právo na život. "Sme radi, že Najvyšší súd USA uznal dôležitosť ochrany práva na výhradu vo svedomí."

"Pro-potratové skupiny a ich spojenci by radi videli deštrukciu týchto práv a porušenie osobnej viery miliónov Američanov pri napĺňaní politík, ktoré by prinútili zamestnávateľov alebo plány zdravotného poistenia platiť za procedúry, ako sú potraty," uviedla Tobias. 

Tony Perkins z Rady pre výskum rodiny poznamenal, že Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS) za Obamu hrozilo pokutami až do výšky desiatok miliónov dolárov, pokiaľ Malé sestry neporušia svoje náboženské presvedčenie tým, že vo svoj poistnom pláne zahrnú bezplatné lieky a služby vyvolávajúce potrat. 

Perkins sa pre redakciu LifeNews vyjadril: "Dlhý zápas o prežitie Malých sestier je dôkazom rastúceho nepriateľstva voči náboženstvu v Amerike. Malo by byť rozumné umožniť náboženskej skupine, aby sa správala podľa svojho náboženského presvedčenia, a napriek tomu sa vládni agenti pokúsili potrestať ich hlúpymi pokutami práve za to, že tak činili. Teší nás, že Najvyšší súd stále uznáva náboženskú slobodu."

"Sme radi, že Ústava chráni Malé sestry a ďalších, ktorí sú ochotní postaviť sa za svoju vieru čeliac intenzívnemu a dlhodobému odporu. Tieto odvážne ženy prežili deväť rokov právneho prenasledovania pre svoje náboženské presvedčenie a my úprimne dúfame, že dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu znamená koniec tejto nespravodlivej ságy. Už by stačilo," uzavrel Perkins. 

Malé sestry chudobných už roky bojujú proti príkazu Obamovej HHS, ktorý núti kresťanské skupiny financovať potraty. Najvyšší súd sa už predtým postavil na stranu katolíckych mníšok, pro-potratoví demokrati však našli nové cesty, ako ich opätovne vrátiť na súd. 

V prípade Malé sestry chudobných v. Pensylvánia požiadali tieto Sestry Najvyšší súd, aby zastavil snahu Pensylvánie pripraviť ich o ťažko-vybojovanú náboženskú výnimku z príkazu HHS a ukončil tak ich sedemročný právny boj.

V stĺpčeku pre Fox News sestra Loraine Marie Maguire požiadala Najvyšší súd, aby im umožnil sústrediť sa na pomoc starším a chudobným ľuďom bez toho, aby museli platiť za potraty. 

My, Malé sestry, sme povolané, aby sme radikálne milovali starších chudobných ľudí a starali sa o nich v ich krehkosti, ako by sme sami boli Kristom. S touto horlivosťou sa po siedmich rokoch vraciame na Najvyšší súd - po siedmich rokoch nechceného sporu - aby sme požiadali súd o ochranu našej duchovnej služby a ukončili náš právny spor raz a navždy. 

Ako Katolíčky veríme vo vrodenú dôstojnosť každého života od počatia po prirodzenú smrť. Preto každý deň trávime sprevádzaním najzraniteľnejších členov našej spoločnosti - držíme ich za ruky počas ich posledných rokov, dní a chvíľ na Zemi. 

Takmer pred desiatimi rokmi bolo naše duchovenstvo ohrozené antikoncepčným nariadením - vládnou reguláciou podľa Zákona o dostupnej starostlivosti (ObamaCare), ktorá nám nariadila poskytovať lieky vyvolávajúce potrat v našich zdravotných plánoch alebo čeliť pokutám vo výške desiatok miliónov dolárov. Pre naše duchovenstvo by to znamenalo trest smrti. 

Nedokážeme držať ruky umierajúcich starších ľudí a zároveň umožňovať ukončenie nenarodeného života. Naša viera to nedovoľuje. 

Keďže sme vedeli, že tento príkaz nedokážeme splniť, spochybnili sme ho na súde s pomocou organizácie Becket Fund for Religious Liberty. Náš prípad zaznamenal dve jednohlasné víťazstvá na Najvyššom súde, náboženskú výnimku vydanú vládou, viac súdnych sporov proti tejto výnimke - a cez to všetko neprestajnú modlitbu. 

V stredu sa vrátime na Najvyšší súd ako jeden z desiatich historických prípadov, ktoré boli vybrané na telefonické dokazovanie. Právnici sa doteraz dostavovali na súd osobne, aby predniesli svoje ústne argumenty, ale súd prejednáva prípady telefonicky kvôli pandémii koronavírusu a zasadanie bude vysielané naživo. 

Federálna vláda a naši brilantní právnici požiadajú sudcov Najvyššieho súdu, aby ukončili tento zbytočný zápas a ochránili naše duchovenstvo pred antikoncepčným nariadením raz a navždy. 

V roku 2017 podali pro-potratoví generálni prokurátori z Pensylvánie, Kalifornie a niekoľkých ďalších štátoch žaloby, aby zvrátili nové náboženské ochranné opatrenie, ktoré vydala Trumpova vláda. Nové pravidlá chránia Malé sestry a ďalších náboženských zamestnávateľov, aby nemuseli v rámci svojich zdravotných poistení platiť za antikoncepciu a zariadenia, ktoré môžu vyvolať potraty. 

Malé sestry dosiahli počiatočné víťazstvo proti nariadeniu v roku 2016 na Najvyššom súde USA, ale nové súdne spory ich opätovne postavili pred súd. 

Generálny prokurátor v Pensylvánii spochybňuje náboženskú výnimku pre mníšky udelenú Trumpovou vládou. Po prehre na Odvolacom súde tretieho obvodu žiadajú katolícke mníšky Najvyšší súd, aby ukončil ich dlhý právny spor a nechal ich, aby sa sústredili na službu starším chudobným ľuďom. 

Odvolací súd tretieho obvodu vydal celonárodný súdny zákaz nového pravidla o ochrane svedomia. 22. októbra Odvolací súd deviateho obvodu tiež vydal zákaz nového pravidla pre nasledovné štáty: Kalifornia, Delaware, Virgínia, Maryland, New York, Illinois, Washington, Minnesota, Connecticut, Severná Karolína, Vermont, Rhode Island, Havaj a Washington, D.C. Tento prípad zjednocuje dva spory: Trump v. Pensylvánia a Malé sestry chudobných v. Pensylvánia

Ich prípad sa líši od rozhodnutia Najvyššieho súdu v prípade Hobby Lobby, galantérie vlastnenej kresťanmi. V tomto rozhodnutí súd udelil spoločnostiam držaným za účelom zisku "výnimku z antikoncepčného nariadenia v súlade s úprimným presvedčením vlastníkov spoločnosti," uvádzajú noviny Washington Examiner. Firma Hobby Lobby tiež nenamietala proti poskytovaniu všetkých foriem antikoncepcie, iba tých, ktoré môžu spôsobiť potraty.

Odvtedy sa poprední demokrati, vrátane predsedníčky americkej snemovne Nancy Pelosi, postavili proti mníškam. V apríli Pelosi, ktorá tvrdí, že je sama Katolíčka, kritizovala náboženskú výnimku ako "odpornú"

Je pozoruhodné, že Obamova administratíva ustanovila výnimky v Obamacare pre veľké korporácie ako ExxonMobil a PepsiCo, ale nie pre náboženské osoby. Advokáti z Becket Foundation poukázali na to, že generálny prokurátor Shapiro nespochybnil výnimky pre tieto veľké podniky.

Shapiro a ďalší generálni prokurátori vyhlasujú, že Trumpova vláda porušuje Prvý a Piaty dodatok, pretože uprednostňujú náboženské práva zamestnávateľov pred právami žien a odopierajú ženám rovnaké zaobchádzanie, informuje portál Patch

Dokonca aj Shapiro však pripustil, že HHS príkaz za Obamu bol "nesmierne obmedzený", čím sa ponechalo málo priestoru pre náboženské výnimky. 

Trumpove nariadenie obmedzuje pravidlo vytvorené podľa Zákona o dostupnej starostlivosti. Tento zákon vyžaduje, aby zamestnávatelia, vrátane ne-cirkevných náboženských organizácií, bezplatne zabezpečili všetky formy antikoncepcie pre zamestnancov vrátane antikoncepcie a zariadení, ktoré môžu vyvolať potraty. 

Mark Rienzi, prezident organizácie Becket, uviedol, že je najvyšší čas, aby tieto "nezmyselné politické boje" skončili. 

"Tieto štáty nedokázali identifikovať jedinú osobu, ktorá by stratila antikoncepčné poistenie na základe nového pravidla HHS, ale nedajú si pokoj, kým katolícke mníšky nebudú nútené platiť za antikoncepciu," uviedol Rienzi. "Je najvyšší čas, aby Najvyšší súd konečne uzavrel túto otázku."

V roku 2016 vedúci predstavitelia demokratickej vlády priznali pred Najvyšším súdom, že vláda má spôsoby, ako poskytnúť antikoncepciu ženám bez toho, aby nútila Malé sestry chudobných sa na tom podieľať. 

Prezident Donald Trump sa postavil za Malé sestry v tomto boji. 

Na tohtoročnej konferencii Faith & Freedom Coalition vo Washingtone Trump obhajoval náboženskú slobodu pre Malé sestry a ďalších. 

"Keď som v roku 2016 požiadal o vašu podporu, veriaci Američania čelili útokom. Hanebný pokus utlačovať veriacich však skončil dňom, keď som zložil prísahu," uviedol prezident. 

"Moja administratíva podnikla historické kroky na ochranu náboženskej slobody. Chránime právo na ochranu svedomia lekárov, sestier, učiteľov a skupín, ako sú Malé sestry chudobných. Sme s nimi," odkázal Trump publiku stoviek kresťanských voličov.

Zdroj: lifenews.sk