Choď na obsah Choď na menu
 


AUCKLAND – Klesajúci trend umelo vyvolaných potratov na Novom Zélande trvá už päť rokov a ich počet je najnižší od roku 1995.

Dnešné štatistiky uvádzajú 14 745 potratov v minulom roku, čo je o 1118 potratov menej než rok predtým.

Hoci všeobecne počet potratov klesá, je zaznamenaný mierny nárast počtu potratov u žien vo veku 30-34 rokov a žien nad 45 rokov.

Každoročne ide na potrat najviac žien vo veku 20-24 rokov (4560). Na 1000 žien vo veku 15-44 rokov ročne pripadá 16, 1 potratov, no u žien vo veku 20-24 rokov je to až 29 potratov. Priemerný vek, kedy ide žena na potrat, je 25 rokov.

Vyše polovica potratov bola vykonaná do desiateho týždňa gravidity. Komisia pre dozor nad potratmi by mala v tomto roku priniesť nové informácie a očakáva sa, že počet lekársky asistovaných potratov oproti minulým rokom stúpne.

62% žien, ktoré podstúpili túto procedúru minulý rok, boli ženy, ktoré šli na potrat prvýkrát. 24,7% žien už jeden potrat malo za sebou a 13,1% absolvovalo dva alebo viac zákrokov.

Potraty sú na Novom Zélande legálne počas celého tehotenstva za predpokladu fyzických alebo mentálnych anomálií dieťaťa a v prípade ohrozenia života matky. Potrat pred 20. týždňom gravidity je možný aj v prípade znásilnenia, incestu, intelektuálnej nespôsobilosti matky a mentálneho alebo fyzického handicapu nenarodeného dieťaťa. Pred dvoma rokmi bolo v 97,6% prípadoch ako dôvod potratu uvedené „ohrozenie mentálneho zdravia“.

Viaceré štúdie uvádzajú spojitosť medzi potratmi a návalmi úzkosti, nelegálnym užívaním drog, samovražednými prejavmi a rôznymi prejavmi mentálnych porúch. Nedávna štúdia na Novom Zélande uvádza, že „nesmieme naďalej ignorovať vzrastajúci počet dôkazov toho, že potrat nemá terapeutické účinky. Je neprípustné, aby lekári povoľovali také obrovské množstvá potratov bez akéhokoľvek vedeckého opodstatnenia“

Súčasný pokles počtu potratov na Novom Zélande do určitej miery súvisí s čoraz väčšou popularitou dlhodobej a reverzibilnej antikoncepcie, napríklad Jadelle alebo IUDs. Antikoncepčný implantát Jadelle je na trhu vďaka spoločnosti Pharmac už od roku 2010. Odvtedy si implantát nechalo zaviesť takmer 14 000 žien.

Annabel Henderson Morrellová, národná sekretárka Asociácie pre reformu zákona o potrate na Novom Zélande (ALRANZ), vyhlásila, že „míňať peniaze na dotovanie a zlepšenie dostupnosti antikoncepcie je daňovo výhodné a sociálne zodpovedné“.

Riaditeľka novozélandskej organizácie Medzinárodný rodinný život (Family Life International), Dame Colleen Bayerová, poznamenala, že dlhodobá antikoncepcia je skutočne účinná aspoň sčasti – zabraňuje počatej ľudskej bytosti zahniezdiť sa v maternici a chemickou cestou vyvolá potrat.

„Nikto presne nevie, koľko životov bolo na Novom Zélande zničených v okamihu počatia. Nezabúdajme na tých, ktorých životy nebudú nikdy zaznamenané,“ povedala Bayerová.

V roku 2011 takmer polovica žien, ktoré podstúpili potrat, v tom čase užívala antikoncepciu. 

Pro-life hovorkyňa pre Nový Zéland, Mary-Anne Eversová, klesajúci počet potratov pripisuje „zvýšenému povedomiu verejnosti o prenatálnom vývine dieťaťa a tiež neustálej aktivite pro-life skupín na Novom Zélande“.

Hovorca novozélandskej organizácie Právo na život (Right to Life), Ken Orr, vyzdvihol konanie „odvážnych žien, ktoré zvolili život svojho dieťaťa napriek neplánovanému otehotneniu“.

Tieto slová povzbudili pro-life skupiny v ich práci a snahe o presadzovanie neporušiteľnosti práva na život pre nenarodené deti a „starostlivosti o ženy, ich súčasné potreby a budúce zdravie a blahobyt,“ skonštatovala Dame Colleen Bayerová.

„Našou víziou je krajina, v ktorej žiadna žena nebude potrebovať ísť na potrat, v ktorej bude cítiť podporu, aby pre svoje dieťa zvolila život,“ povedala Mary-Anne Eversová. Túto víziu zdieľajú všetky pro-life organizácie na Novom Zélande.

Zdroj: http://www.lifenews.sk/4789/pocet-potratov-na-novom-zelande-uz-pat-rokov-klesa?q=4789%2Fpocet-potratov-na-novom-zelande-uz-pat-rokov-klesa