Choď na obsah Choď na menu
 



Ohrozený je ich vývoj: Malé deti majú problém rozpoznať emócie u ľudí s rúškami, ukazuje štúdia. Pandémia sa podľa lekárov negatívne prejavila aj na sústredenosti detí.
Autori výskumu, na ktorý upozornil portál čt24, sa obávajú, že toto opatrenie proti covidu by mohlo ovplyvniť správny vývoj učenia sociálnych interakcií.

Štúdia bola zameraná na deti v predškolskom veku. Aj keď u tak malých detí nie je nosenie rúšok povinné, je možné pozorovať deti s rúškami v rôznych každodenných situáciách.

Výskumníci z IIT pripravili set obrázkov ľudí s nasadenými rúškami a bez nich. Tie potom ukázali 119 osobám. Tridsaťjeden z nich boli deti vo veku od 3 do 5 rokov, 49 deti vo veku od 6 do 8 rokov a 39 dospelých vo veku od 18 do 30 rokov. Účastníci sa mali pokúsiť rozpoznať výrazy tvárí s chirurgickou rúškom a bez neho. Tváre pritom vyjadrovali rôzne emócie.Z výsledkov vyplýva, že deti vo veku 3 až 5 rokov sú schopné rozpoznať výrazy tváre vyjadrujúce šťastie a smútok iba v 40 percentách prípadov, ak sú pritom tváre zakryté rúškom. Pri ostatných vekových skupín bolo toto percento úspešnosti oveľa vyššie.

Keďže bol experiment vykonaný v začiatkoch pandémie, vedci sa chcú ešte zaoberať tým, či sa s odstupom času porozumenie emócií u detí zvýšilo alebo nie.

 
Nárast detských úrazov

Českí detskí traumatológovia v súčasnosti pozorujú ďalšiu zaujímavú skutočnosť. Za posledné obdobie zaznamenali o desiatky percent viac úrazov u detí.

Na jednom z oddelení tento rok v máji  ošetrili o 64 percent úrazov viac, ako býva v tomto mesiaci bežné. Zväčša šlo o pády alebo zlomeniny. V nemocnici na Bulovce zaznamenali aj väčšie množstvo operácií.

Podľa portálu čt24, lekári vidia za nárastom prípadov skutočnosť, že sa deti v poslednom roku len minimálne hýbali.

    „Koordinácia, fyzická sila … je vidieť, že deťom niečo chýbalo. Tiež je vidieť ich nesústredenosť,“ uviedla staničná lekárka nemocnice v Ostrave.

Menšie nemocnice veľký nárast pacientov nezaznamenali. Vo veľkých nemocniciach v Prahe alebo Ostrave už ide ale o rozdiel v desiatkach percent.


Zdroj: hlavnespravy.sk