Choď na obsah Choď na menu
 


Farmaceutická spoločnosť Pfizer označila podávanie svojej vakcíny deťom od 5. rokov za bezpečné. Žiadna iná farmaceutická spoločnosť sa do očkovania detí zatiaľ nepúšťa. Prečo Pfizer áno? A odporúčajú očkovanie detí v tak ranom veku lekári? Svoj názor na vakcináciu detí vyjadril aj prednosta kliniky Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici a opozičný poslanec strany Smer-SD Vladimír Baláž.

Doktor Baláž to povedal jasne. „Ja nie som za očkovanie detí. Ani od 12 rokov vyššie.“ Tvrdí, že pri každom úkone, ktorý urobí lekár alebo ktorýkoľvek iný zdravotník, musí riziko prevažovať nad benefitmi, k čomu ale v súčasnosti vôbec nedochádza.„My nevidíme, že by tie deti boli tak choré, že by potrebovali, aby sme ich zaočkovali, to znamená, aby sme ich ochránili pred veľmi ťažkou chorobou alebo smrťou. Či to chceme alebo nechceme, musím to povedať, a nechcem tu spôsobovať žiadne nejaké nálady. Ale my o tej vakcíne a tom, ako ona bude fungovať dlhodobo, ešte bohužiaľ nevieme všetko, čo by sme potrebovali vedieť. Čiže ja by som bol veľmi opatrný, naozaj,“ povedal v relácii Téma dňa televízie TA3.

Aj on uznáva, že existuje kritická skupina detí, pri ktorej sa očkovanie dá zvážiť. Sú to deti, ktoré majú ťažké zdravotné problémy. Ako príklad spomína onkologické ochorenia, autoimunitné problémy či sú po transplantácii. Pri tejto skupine detí odporúča konzultovať potrebu očkovania s pediatrom alebo iným odborníkom. Vo všeobecnosti ale očkovanie pre zdravú, bežnú populáciu detí vyslovene neodporúča.

Tie deti to veľmi pravdepodobne až tak nepotrebujú a po druhé, tie riziká tam sú. To si zase nemôžeme vravieť, že žiadne riziká neexistujú,“ zdôrazňuje lekár.

Spomína pri tom najmä rôzne ochorenia srdca ako kariomyopatie a podobne. Preto dôvody na začatie vakcinácie u detí by museli byť vážne, ochorenie by muselo spôsobovať vysokú smrtnosť, k čomu našťastie nedochádza.

Lekár upozorňuje, že odporúčanie na očkovanie detí vydala práve spoločnosť, ktorá vakcíny vyrába. A tak by to byť nemalo. Zdôrazňuje, že očkovanie detí neodporúča ani WHO a zaočkovanie 5-ročných detí označuje priam za katastrofu.

Benefity očkovania detí sú zjavne nižšie ako riziká, ktoré takýto krok prináša. Deti v súčasnosti na Slovensku podstupujú riskantný experiment len preto, lebo sa vláda rozhodla riadiť sa štúdiou Pfizeru namiesto štúdie WHO, ktorá jednoznačne očkovanie detí neodporúča. Pfizer pri tom nemôže byť považovaný za relevantný zdroj odporúčaní, keďže má zjavný záujem, aby sa vakcíny predávali,“ doplnila názor lekára strana Smer-SD.

Musíme podotknúť, že jedinou dobrou správou v tejto situácii je len to, že minister Lengvarský po vlne kritiky upravil svoje rozhodnutie o očkovaní vekovej skupiny detí od piatich rokov. Pôvodne ho odporúčal všetkým deťom. Asi po týždni mediálneho tlaku upresnil, že vakcinácia bude určená len pre deti s vysokým zdravotným rizikom.

Zdroj: hlavnespravy.sk